Home » Lifestyle » Devojke, oprez: Koristimo ga svakodnevno, a on nas polako UBIJA!

Devojke, oprez: Koristimo ga svakodnevno, a on nas polako UBIJA!

Devojke, oprez: Koristimo ga svakodnevno, a on nas polako UBIJA!

Bebi puder se može naći u skoro svakom domu. I ne koristimo ga samo za bebinu guzu. Mnoge žene njime održavaju svoju kožu svilenkastom i mekom. Međutim, ono čega nismo svesni je činjenica da talk koji se nalazi u puderu izaziva raka jajnika.

PUDER

Iako ga još uvek nisu svrstali u kancerogene materije, doktor Daniel Cramer, ginekolog i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Harvard, procenjuje da je talk iz bebi pudera i pudera za telo uzročnik hiljade slučajeva raka jajnika u SAD-u svake godine. Veza između talka i njegove upotrebe u genitalnim predelima i raka jajnika je pronađena u mnogim istraživanjima do sada, a studija iz 2008. godine navodi da žene koje su svakodnevno koristile puder na bazi talka imaju 41 procenat veće šanse da obole od raka jajnika.
Mnoga istraživanja ipak nisu uspela da pronađu ovu vezu, a doktor Cramer krivi dužinu njihovog trajanja: “Glavni problem je što većina studija nije pokazala takozvanu dozu odgovora. To znači da što ga duže i češće koristite, veći je rizik”, kaže on.

Deane Berg je domaćica iz Južne Dakote koja je, nakon trideset godina konstantnog korišćenja bebi pudera, obolela od raka jajnika. Ona je tužila proizvođača kozmetičkog sredstva, tvrdeći da na pakovanju nisu naveli upzorenje potrošačima o štetnosti upotrebe talka i rizicima od nastanka raka. Bergova je bila u premenopauzi kada joj je postavljena dijagnoza, što nije baš učestao period kada žene obolevaju od ove opake bolesti (25% žena kod kojih se otkrije rak jajnika su u premenopauzi), a takođe nije imala porodičnu istoriju bolesti.

Kada je doktor Cramer obavio testove, rezulatati su bili jasni. “Izračunali smo da je ona na sebe nanenla puder sa talkom preko 8.000 puta. Testovi su pokazali tragove pudera u njenim jajnicima, endometrijumu i limfnim čvorovima. To smo priložili kao dokazni materijal na sudu i nju je to veoma pogodilo. Godinama ga je nesmetano koristila i nije ni bila svesna činjenice da se nalazi u njenom telu i izaziva ovu opaku bolest”, dodaje doktor Cramer.

Deane je pobedila na sudu.

Bebi puder i bebe

Ovaj puder nije bezbedan ni za bebe. Američko udruženje pedijatara ne preporučuje njegovu upotrebu zbog izazivanja respiratornih problema. Bebi puder može uzrokovati probleme sa disanjem i ozbiljna oštećenja pluća ako beba udiše čestice iz praha koje su toliko male da ih ne nemoguće odstraniti ih vazduha prilikom korišćenja. Ovo se posebno odnosi na pudere na bazi talka, koji sadrže mikroskopske čestice koje se lako udišu.

Šta koristiti umesto pudera? Arrowroot skrob (prah dobijen iz biljke marante) je savršena zamena. Pomešajte 1/2 šolje praha sa 1 kašičicom kamilice. Kamilica umiruje kožu, a skrob je čini suvom. Ova mešavina je takođe veoma efikasna i bezbedna i za odrasle osobe.