Home / Novosti & Dešavanja / SKANDAL I PRESEDAN: Tramp napao Kineze zbog krađe podmornice-drona!

SKANDAL I PRESEDAN: Tramp napao Kineze zbog krađe podmornice-drona!

Kina ukrade istraživački dron mornarice SAD u međunarodnim vodama – iščupa ga iz vode i odnese u Kinu, tvitovao je Tramp

Kina ukrade istraživački dron mornarice SAD u međunarodnim vodama – iščupa ga iz vode i odnese u Kinu, tvitovao je Tramp

“Kina ukrade istraživački dron mornarice SAD u međunarodnim vodama – iščupa ga iz vode i odnese u Kinu u činu bez presedana”, tvitovao je Tramp.

Kina i SAD koriste vojne kanale da adekvatno reše pitanje američkog podvodnog drona koji je u četvrtak kineska mornarica zaplenila u Južnom kineskom moru, saopštile su danas kineske vlasti, dok kineski državni list izražava očekivanje da će to pitanje biti glatko rešeno.

Ratni brod kineske mornarice zaplenio je u četvrtak podvodni dron koji je američki okeanografski brod spustio u međunarodne vode Južnog kineskog mora, zbog čega su SAD uputile zvanični demarš Kini uz zahtev za vraćanje podvodnog drona, javio je juče Rojters, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika američkog Ministarstva odbrane.

– Razume se da Kina i SAD koriste vojne kanale kako bi adekvatno rešile to pitanje –  navodi se u kratkom saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine dostavljenom danas britanskoj agenciji, bez daljih detalja.

List “Global tajms”, koji objavljuje glasilo vladajuće Komunističke partije “Narodni dnevnik”, navodi da je kineski ratni brod otkrio “neidentifikovanu opremu” i proverava je radi plovidbene bezbednosti.

Foto - Ilustracija: Pixabay

Foto – Ilustracija: Pixabay

Neimenovani kineski izvor rekao je tom listu da su SAD Kini već poslale zahtev za povraćaj opreme i da i jedna i druga strana održavaju mirnu komunikaciju i veruju da će ovo pitanje biti glatko rešeno.

U međuvremenu, neimenovani američki zvaničnik rekao je da je “podvodno vozilo bez ljudske posade u skladu sa zakonima vršilo vojna istraživanja u vodama Južnog kineskog mora”, i dodao da je na dronu bilo “jasno obaveštenje na engleskom jeziku da ga ne treba vaditi iz vode – da je imovina SAD”.

Portparol Pentagona Džef Dejvis izjavio je da Pentagon ozbiljno shvata zaplenu svog drona.

– To je naše, jasno je obeleženo kao naše i želeli bismo da nam se to vrati. I ne bismo voleli da se tako nešto ponovi – istakao je on.

Incident, prvi ovakve prirode u novijoj istoriji, dogodio se severozapadno od zaliva Subik, koji se nalazi na zapadnoj obali filipinskog ostrva Luzon, baš u trenutku kada se brod američke mornarice “Boudič”, za koji američki zvaničnik navodi da služi za okeanografska istraživanja, spremao da na površinu izvuče podvodno vozilo bez ljudske posade.

Rojters zaključuje da će zaplena drona pojačati zabrinutost zbog većeg kineskog vojnog prisustva i agresivnog stava u spornim vodama Južnog kineskog mora, koji uključuju militarizaciju vojnih ispostava.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *