Home » Zabava i Zanimljivosti » Zanimljivosti » Zašto je podmorski kabal između Italije i Crne Gore značajan i za BiH?

Zašto je podmorski kabal između Italije i Crne Gore značajan i za BiH?

Polaganje podmorskog eneretskog kabla između Italije i Crne Gore u Crnogorskom primorju sa rta Jaz ka Italiji završeno je krajem 2016. godine.

Kada kompletan projekt bude završen, Crna Gora će biti u centru energetskih tokova povezujući se sa energetskim sistemom Italije i zapadne Evrope čime će postati energetsko čvorište zapadnog Balkana sa Evropskom unijom, prenosi “BHRT“…

Do sada je urađen najveći dio posla u polaganju kabla od Crne Gore prema Italiji koji će transportavati električnu energiju iz regije u Evropsku uniju.

Cjelokupna investicija od milijardu eura podijeljena je na dva dijela između Crnogorskog elektroprijenosnog sistema (CGS) i njihovog strateškog partnera firme Terna. Polaganje elektroenergetskog kabla podijeljeno je na tri dijela, a do sada su položena dva uz obale Crne Gore i Italije.

“CGS ima obavezu izgraditi trafostanicu na koju će se priključiti podmorski kabal i dalekovode od Lastve do Čeva i od Čeva do Pjevalja”, kaže izvršni direktor CGS-a Ivan Bulatović, te dodaje da je izgradnja trafostanice pri kraju dok je dalekovod od Čeva do Pjevalja u fazi izgradnje.

Ono što je autoput za kompletnu ekonomiju i trgovinu jedne zemlje, to je podmorski kabal između Italije i Crne Gore za energetiku cijelog regiona.

Povezat će proizvođače i potrošače električne energije u istočnoj i zapadnoj Evropi.

Crna Gora je aplicirala kod Zapadnobalkanskog investicionog fonda za nastavak ovog projekta koji podrazumijeva dalje povezivanje Crne Gore sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

“Na taj način dalje proširujemo priču o povezanosti. Povezujemo Crnu Goru osim sa Italijom s južne strane, na drugoj strani 400-kilovoltnim dalekovodom
sa HE Bajina Bašta u Srbiji i HE Višegrad u BiH”, kaže Dragica Sekulić, ministrica ekonomije Crne Gore.

Ovim izuzetno značajnim projektom Crna Gora od nekadašnjeg autsajdera u energetskom sektoru u bivšoj Jugoslaviji postat će energetsko čvorište
za električnu energiju.

Završetkom ovog projekta otvara se mogućnost za investicije u energetske projekte ne samo u Crnoj Gori već i u zemljama regiona sa gotovo sigurnim plasmanom proizvedene električne energije. U tom smislu Crnogorska elektroprivreda je već intenzivirala radove na izgradnji bloka II Termoelektrane Pljevlja.

Kompletan projekat podmorskog kabla finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj i Njemačka razvojna banka, a završetak se planira krajem 2018. godine, prenosi “Indikator“…